Thuis in cryptobankieren II: het veilig en makkelijk gebruiken en bewaren van cryptomunten

Brave Browser / Ad-free and secure surfing

Ad-free and secure browsing with Brave

Hardware-Wallet-Trezor-758x474

GEZIEN DE SNELLE ONTWIKKELING VAN DEZE RUIMTE. GELIEVE DIT ALS HISTORISCH DOCUMENT TE BESCHOUWEN.

Met enkele praktische stappen lukt het eenieder om bekend te raken met het veilig omzetten van je euro’s naar welke cryptomunt dan ook en om ze vervolgens veilig te bewaren. Met iedere stap duik je wat dieper in de mogelijkheden die deze nieuwe wereld biedt. Het is zodoende niet een stappenplan om af te ronden, maar eentje om op terug te vallen zodra je je comfortabel genoeg voelt wat meer te ontdekken.

Lees eerst deel I: een bekendmaking met de terminologie en enkele munten.

Stap 1, Coinbase

coinbase-payment-gateway-fa6a41469ec4951554fcb935f46b054b-900x0

Coinbase is dé plek waar de inwoners van Europa en de Verenigde staten hun euro’s en dollars omzetten naar crypto. Wegens de handel in deze fiat-munten moet Coinbase voldoen aan wetgeving die haar verplicht haar gebruikers te identificeren, Know Your Customer (KYI). Coinbase geeft geen informatie door aan de belastingdienst, al kan toekomstige wetgeving dit van haar vragen.

 • Het begint met het inschrijven op de website. Door gebruik te maken van deze link, ontvang je €8 als welkomstgeschenk bij het overzetten van minimaal €100.
  Het is i.v.m. veiligheid aan te raden gebruik te maken van 2FA, tweefactorauthorisatie. Bij het inloggen en overschrijven zal dan telkens om een sms-code gevraagd worden.
 • Vervolgens kunt u via ‘instellingen’ naar het tabblad ‘betalingswijze’ om te kiezen voor ‘betalingswijze toevoegen‘ rechtsboven. Er zal om een bewijs van identificatie gevraagd worden, zorg dat u een scan van uw paspoort, rijbewijs (beide kanten) of id-kaart (beide kanten) klaar heeft staan om te versturen.
  Tip!: download de Coinbase-app op je telefoon om een foto te nemen van je identificatiebewijs mocht je deze niet op de computer hebben staan. Vervolgens wordt u gevraagd een klein bedrag over te maken ter verificatie, dit kan gerust €0,10 zijn. De overschrijving werkt hetzelfde als u gewend bent naar een Nederlandse IBAN, alleen begint de IBAN nu met EE van Estland waar Coinbase haar rekening heeft. Het is belangrijk dat je het referentienummer vermeld! Zodra uw rekening geverifieerd is, kunt naar uw ‘EUR-wallet’ gaan en via deposit op vergelijkbare wijze geld overzetten naar uw coinbase-account.U kunt ook via een creditkaart geld storten. Dit gaat veel sneller, maar hou dan rekening met 3,99% transactiekosten. Het storten via de bankrekening (SEPA) is gratis.
 • Zodra u uw geld op uw EUR-account heeft staan kunt u dit omzetten door op een van de andere accounts crypto te kopen. Op het moment biedt Coinbase de mogelijkheid uit
  * Bitcoin
  * Bitcoin Cash
  * Ethereum
  * Litecoin

Echter, per transactie rekent Coinbase 1,49% transactiekosten. Een kostenoverzicht kunt u hier vinden onder ‘Europa’. U betaald Coinbase hiermee voor het gemak dat ze u biedt. Het is echter mogelijk om geen transactiekosten te betalen, via GDAX.

GDAX

GDAX is een dochteronderneming van Coinbase zelf. Het is hetzelfde bedrijf. U hoeft zich ook niet opnieuw te registreren. Hooguit vraagt hij bij een eerste login om een tweede identificatiebewijs. Wat is GDAX?

Waar Coinbase zich meer richt op een gemakkelijke service voor mensen die nieuw zijn met crypto, is GDAX meer gericht op de handelaar. Een eerste blik lijkt wat overweldigend, maar het gebruik is makkelijk en zeker aan te raden.

 • Eenmaal ingelogd zie je linksboven een keuze uit welke muntencombinatie je wilt omzetten. Bijvoorbeeld ETH/EUR. Via ‘deposit’ kan je kostenloos je geld overzetten vanuit je coinbase account. Ook het terugverhuizen naar je Coinbase-wallet is kostenloos.
 • Wat zien we?
  Bij de tweede kolom, ‘order book’, zien we het huidige vraag en aanbod van de valutahandel. U mag zich een echte handelaar voelen!
  In het rood de bedragen en hoeveelheden die men bereid is te verkopen en in het groen de prijzen en hoeveelheden die men bereid is te kopen. In het midden vinden ze elkaar en pakken vraag en aanbod elkaars voorstel.
  De derde kolom laat een grafiek met de prijsontwikkeling zien, gevolgd door een overzicht van de hoeveelheid vraag en aanbod tegen welke prijs.
  Vervolgens ‘open orders’ en ‘fills’. Tijd om onze opdracht te plaatsen en vervuld te zien worden!
 • Mogelijkheid 1 is om bij het tabblad ‘market’ via ‘buy’ of ‘sell’ je hoeveelheid in te voeren die je om wilt zetten en vervolgens ‘place buy/sell order’. Je neemt de marktprijs die is en betaald 0,3% over je transactie. Al een heel verschil vergeleken met de 1,49% bij Coinbase!Echter in plaats van de marktprijs te nemen voor wat hij is, kunnen we de marktprijs ook maken. We betalen dan geen 0,3% taker fee, maar 0,0% maker fee.
  We gaan naar het tabblad ‘limit’. Hij vraagt nu niet alleen welk bedrag je om wilt zetten, maar ook tegen welke koers. De koers is waar vraag en aanbod elkaar in het midden vinden in de tweede kolom. Door in deze kolom op een vraag of aanbod te klikken redelijk dicht bij het midden zal hij deze prijs kopiëren naar je invulveld in de eerste kolom. Je hoeft nu alleen nog maar in te vullen welk bedrag je tegen deze koers wilt plaatsen en klikt op ‘Place buy/sell order’.Afhankelijk van hoe ver van het midden, de marktwaarde, je geklikt hebt en hoe de prijs zich ontwikkeld zal het duren voordat je open order vervuld worden.
 • Mocht de prijs zich steeds verder van je order verplaatsen kan je deze gerust annuleren en opnieuw tegen een andere koers plaatsen. Zo kan je ook een limit order plaatsen voor een mooie prijs die je in gedachte hebt en de order laten staan. Zodra hij vervult is krijg je een email. Als je wilt kan je je crypto nu terugverhuizen naar je coinbase-wallet.

Gefeliciteerd, je hebt nu je eerste cryptomunt(en)!

 

Overmaken
De rekeningnummers in de cryptowereld zien er anders uit als die van de IBAN. Het zijn eigenlijk meer ontvangstadressen. Het is dan ook mogelijk om meerdere ontvangstadressen te hebben per account. Let goed op bij het overmaken dat je bijvoorbeeld geen geld overmaakt van een bitcoin cash (BCH) naar een bitcoin (BTC) account. Er is een kans dat je je geld dan voorgoed kwijt bent.

Hieronder een voorbeeld van enkele crypto-adressen. Donaties zijn welkom. Dit reclamevrije blog, passies als permacultuur en de verspreiding van ideeën en inzichten die deze site passeren steun je hiermee. Hartelijke dank.

BTC 1LEe17yuEKyDV6EvidwEQVJBLrUZfLzany
BCH 1BUAZvMHeAQAd78JPe134keKM8rtwkPUWG
ETH 0xE6C3AF29Cb5579a7f98c5089810051Ed284df620
LTC LgYXSweJtXEbKv19cxdxo26wKGsifpNESW
ZEC t1LHZ2oKcB3bzfo7c4Sf1XkcxNG416BmaAG
DASH XyqwVgzSnZwN6sB51YddQnnELg2DKicqGU

Er zijn vele alternatieven voor Coinbase die wellicht ook beter zouden zijn. Echter, het gemakt dat Coinbase biedt maakt haar niet voor niets de Gateway tot crypto en zodoende dé stap om mee te beginnen. Coinbase is onderhevig aan Amerikaanse wetgeving, voor alternatieven zie Buy Bitcoin Worldwide. Blijf nieuwsgierig en ontdekken!

Stap 2, Trezor

Ondertussen ben je meer vertrouwd met omzetten en bezitten van wat in waarde schommelende cryptovaluta en durf je wellicht wat groter te denken. Stel dat de waarde van je crypto’s in de duizenden euro’s loopt of je bent van plan het uit te breiden naar meer? Wellicht heb je meer vertrouwen je geld voor later in crypto apart te zetten/sparen? Maar, vertrouw ik Coinbase daar wel genoeg voor? Wat als ze gehackt worden? Anderzijds aan de fiat-kant denk je wellicht na over tot welk bedrag de bank jou je geld laat opnemen bij een nieuwe financiële crises. En bij faillissement of hoge inflatie?

Hier biedt Trezor de oplossing. Wanneer óf Coinbase óf je bank je geld beheert is dit geld in hun bezit en vertrouw je ze op toegang hiertoe en dat het daar veilig is. Trezor is wat we noemen een hardware wallet. Bij cryptomunten is er altijd een private key, een bestand, dat je toegang geeft veranderingen aan te brengen aan jouw hoeveelheid crypto.

Wanneer je je crypto op Coinbase hebt staan, vertrouw je Coinbase deze private key toe. Trezor download deze echter op hun hardware wallet. Telkens als je een transactie wilt doen of je saldo wilt bekijken sluit je deze aan op je computer en opent je wallet via trezor.io. Zo kan je zelfs op een onveilige computer nog steeds veilig verbinden met je wallet. Trezor is zo je eigen privébank. Net als inloggen op Triodos, ING of Coinbase, maar dan in eigen beheer.

trezor-reset

Mocht je het wachtwoord van je Trezor vergeten, je Trezor verliezen of stuk zijn dan kan je met een lijst van 20 woorden (je seed) en een nieuwe/geresette Trezor je wallet weer herstellen. Bewaar deze lijst van 20 woorden dus op een veilige plek waar je niet je Trezor bewaart. Ben je echter je lijst met woorden ook kwijt dan is de toegang tot die munten voor eeuwig vergrendeld. Het zou zo maar kunnen dat xx procent van alle bitcoins al lang niet meer toegankelijk zijn.

In Trezor kies je je cryptomunt en kopieert het ontvangstadres naar je Coinbase om in Coinbase vervolgens je cryptogeld ernaartoe over te maken. Probeer het de eerste keer altijd eerst even met een waarde van een paar euro. Dubbele transactiekosten zijn het onderscheppen van een beginnersfoutje waard!

Je crypto’s zijn nu veilig in eigen beheer en zodra je gebruik wilt maken van een deel van deze waarde maak je wat over naar Coinbase, zet het om naar euro’s en stort het zo op je IBAN-rekening. Of, wellicht kan je de rekening wel direct in crypto betalen! Zodra thuisbezorgd.nl naast Bitcoin bijvoorbeeld ook Litecoin met haar lagere transactiekosten zal accepteren is dat frietje ineens goed met crypto te betalen.

Een goed alternatief voor Trezor zou ook de Ledger wallet kunnen zijn.

Stap 3 Bittrex, Bitfinex of Binance

Het aanbod aan cryptomunten bij Coinbase is beperkt. Coinmarketcap of Onchainfx laat zien hoeveel crypto’s er wel niet in omloop zijn.

Bittrex, Bitfinexen Binance zijn drie voorbeelden van beurzen waar je een veel groter aanbod hebt aan crypto’s als bij GDAX. Je bent al bekend met GDAX en hoe valuta’s om te zetten. Waar je bij GDAX euro’s of US dollars gebruikt om deze om te zetten in enkele crypto’s, vormen bij deze beurzen BTC en ETH voornamelijk de basisvaluta van waaruit je geld om kan zetten naar andere cryptovaluta.

Nadat je je aangemeld hebt bij een van deze beurzen kan je BTC/ETH overmaken om daar vervolgens verder te handelen. Zolang je op deze beurzen geen gebruik maakt van fiat-munten is strenge identificatie zoals bij Coinbase niet noodzakelijk.

Mocht je je nieuwe valuta niet op een van deze beurzen willen laten staan zal je per cryptomunt moeten kijken wat voor wallet ze aanbieden (en of er heel misschien een hardware wallet beschikbaar zal zijn). Deze wallet is dan te downloaden om het beheer van de private key weer in eigen handen te houden.

Benieuwd hoeveel je x aantal munten waard zijn? Reken hier je valutawaardes om.

(Een alternatief van Nederlandse bodem voor Coinbase is B3LP dat zich ook perfect leent om euro’s om te zetten in BTC of LTC om vervolgens op een van deze beurzen verder te handelen.)

marketcap
coinmarketcap.com

Stap 4, Minen?

Als je je stroom zelf opwekt met zonnepanelen en je hebt stroom over zou je met eventuele meerwaade van je eerdere crypto’s wellicht een ASIC-miner kunnen kopen. Zo loop je in principe geen risico. Want, voor het minen van crypto’s heb je rekening te houden met

 • de aanschafprijs van de apparatuur
  Het is al lang niet meer mogelijk om bij bitcoin op de kracht van je CPU of GPU te minen en ASIC-miners zijn nu de standaard. Echter, een andere munt zou juist weer goed te minen zijn op een GPU.
  Bekijk hier een overzicht van verschillende apparatuur en hun kracht gemeten in hashes, zoals bijvoorbeeld gigahashes, Gh.
 • de stroomkosten
  Een antminer S9 gebruikt al gauw 1225w.
 • de moeilijkheidsgraad
  Hoe meer processorkracht mined voor de munten, hoe moeilijker de moeilijkheidsgraad wordt en hoe minder je percentueel verdient aan de munten die ge-mined worden. De moeilijkheidsgraad loopt tot nu toe vrij gelijk aan de marktwaarde waardoor deze elkaar opheffen.
 • de opbrengst
  Bij Bitcoin bijvoorbeeld halveert iedere 210.000 blokken de opbrengst van een blok. In 2020 gaat deze terug van 12,5 naar 6,25 bitcoin per blok. Loont de investering dan nog?
 • de marktwaarde
  Wat is de prijsontwikkeling en loont alles nog dan? Of juist des te meer?
 • de juiste miner/processor voor de juiste munt
  Waar de eerdergenoemde Antminer S9 goed werkt voor bitcoin, werkt ze niet goed voor de berekeningen van Litecoin waar een Antminer L3 voor gemaakt is. Een andere munt gebruikt de GPU-kracht van je videokaart juist zoals Ethereum.

Echter, vele munten werken niet volgens het principe van minen en andere zoals Ethereum bewegen van proof of work naar proof of stake welke minen overbodig maakt. (Zie deel I voor uitleg.)

Zie deze calculator voor een prijsberekening.

Pool
De kans dat je met jouw kleine processorkracht toevallig net de beloning voor het blok binnenhaalt is zo klein (wel ineens 12,5BTC!) dat je vervolgens kiest in welke pool je lid wordt om samen de processorkracht te bundelen en de kansen te vergroten om gezamenlijk de winst te delen. De verdeling van het aantal pools ziet er op het moment zo uit:

pools

Om te voorkomen dat drie grote spelers de handen ineen slaan en met meer dan 51% een fork willen forceren is de ongeschreven netheidsregel niet lid te worden van een pool die meer als 15% van de markt vertegenwoordigd. Het beste antwoord hierop is echter peer-to-peer minen, zoals P2Pool. Dit vraagt echter wel een verbinding met een betere ping.

Verder is het belangrijk rekening te houden met

 • hoe wordt de opbrengst verdeeld?
  Er zijn verschillende manieren waarop een pool de opbrengst zou kunnen verdelen. Zie hier een overzicht.
 • transactieopbrengsten
  Los van het minen voor blocken, minen we ook de transacties die plaatsvinden.
  De transactiekosten die Bitcoin gebruikers betalen kunnen door een pool ingehouden worden in plaats van te verdelen. Dit kan tot zo’n tien procent verschil maken, zeker op drukke dagen.
 • kostenpercentage pool
  Iedere pool houdt een percentage in op de inkomsten. Het is niet per se slim om altijd naar de goedkoopste te gaan. Ik betaal graag een paar procent meer als transactiekosten bijvoorbeeld gedeeld worden.
 • merged mining
  Sommige pools ondersteunen merged mining. De betrouwbaarheid van de berekening van je blok bij Bitcoin of Litecoin bijvoorbeeld zou ook kunnen gelden als betrouwbare basis voor een blok van een andere munt. Zo zou je met je berekening die je doet voor Litecoin, tegelijkertijd Dogecoin kunnen minen. Zo is bij Bitcoin het minen van Namecoin mogelijk.
 • stabiele internetverbinding
  De verbinding hoeft niet snel te zijn, maar wel stabiel.

De meest verkochte miner voor Bitcoin is de Antminer S9 van Bitmain. De Antpool is hun pool. De miners zijn natuurlijk voor iedere pool te gebruiken. De Slushpool is van hetzelfde bedrijf dat achter Trezor zit en had in 2010 de eerste pool voor Bitcoin. Beide zijn makkelijk in gebruik en in een paar minuten is alles ingesteld. De pool betaald vervolgens uit op je eigen opgegeven cryptoadres. Direct naar je Trezor als je wilt!

Toevoegingen, suggesties, tips, kritiek, fouten? Ik hoor het graag!
Het mooie van internet is dat alles te updaten is 🙂

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*