Thuis in cryptobankieren I: bekendmaking met de terminologie en munten

Brave Browser / Ad-free and secure surfing

Ad-free and secure browsing with Brave

cryptologo2

GEZIEN DE SNELLE ONTWIKKELING VAN DEZE RUIMTE. GELIEVE DIT ALS HISTORISCH DOCUMENT TE BESCHOUWEN.

Met enkele praktische stappen lukt het eenieder om bekend te raken met het veilig omzetten van je euro’s naar welke cryptomunt dan ook en om ze vervolgens veilig te bewaren. Met iedere stap duik je wat dieper in de mogelijkheden die deze nieuwe wereld biedt. Het is zodoende niet een stappenplan om af te ronden, maar eentje om op terug te vallen zodra je je comfortabel genoeg voelt wat meer te ontdekken. Eerst, deel 1, een kleine bekendmaking met de terminologie en enkele munten.

Meteen naar deel II: het veilig en makkelijk omzetten en bewaren van crypto.

Blokchain
Waar cryptomunten, zoals bijv. Bitcoin of Ether, zich bovenal onderscheiden van de ‘fiat-munten’ die we kennen als euro’s en dollars is dat ze het vertrouwen verschuift van gecentraliseerde instanties zoals (centrale) banken, naar cryptologie en elkaar.
Bij het maken van je transactie verstuur je de transactieopdracht naar meerderen op het netwerk die deze verifiëren en daarmee ooggetuige zijn van je transactie naar iemands ontvangstadres, public key. Als deze transactie door genoeg anderen is bevestigd wordt deze samen met de andere transacties opgeslagen in een blok aan informatie en vormt de transactiegeschiedenis. Zodoende ontstaat er een opeenvolgende ketting met blokken waarin eerdere transacties terug te vinden zijn en ontstaat de bekende ‘blokchain‘ waartegen nieuwe transacties vergeleken kunnen worden. ‘Heeft rekening x wel genoeg geld om deze transactie te doen?’ is zo terug te vinden in de blokchain. En alleen jij (of de site waarop je je crypto hebt staan) beschikt over de sleutel, private key, waarmee transacties te maken met jouw stukje blokchain: je public key oftewel je ontvangstadres.

Per bedrag dat je ontvangt kan je een nieuw ontvangstadres creeren en doorgeven aan de ander en zo je transacties anoniem houden. Of een andere munt kiest er juist voor volledig transparant te zijn waarmee je door het ontvangen van een bedrag van adres x (of rekening x) meteen het saldo en eerdere transacties kan inzien van dit adres/deze rekening. Zo kenmerkt iedere munt zich door andere afspraken en door een bepaalde munt te gebruiken steun je zo ook verschillende ideologieën over geld of verschillende functies voor het geld. Een diversiteit die de huidige fiat-munten niet kent.

Een cryptomunt maakt dus de tussenpersoon, de (centrale) bank, overbodig en vervangt deze met de openbare blokchain. De monopolie van de centrale banken en overheid op geld wordt nu opengesteld aan concurrentie & marktwerking en leert ons nieuwe vragen stellen over geld.

Deze veilige uitwisselingen van informatie, de blokchain, kan echter voor veel meer gebruikt worden als voor enkel valuta’s. De hypotheek van de bank kan een afspraak tussen gelijken worden via een blokchain waarbij de gemeenschap garant staat voor de afspraken. Geld lenen, kredietwaardigheid, id-verificatie of stemmen zijn slechts een van de vele voorbeelden.

Mining
Voor ieder blok dat gecreëerd, ge-‘mined‘, wordt in de blokchain worden diegene die hun processorkracht hebben ingezet beloond: 12,5 Bitcoin/blok of bijv. 5 ether/blok. Aangezien het oplossen van een blok ondertussen zoveel processorkracht vraagt bundelen deze miners zich in pools en verdelen daarna de beloning. Bij Bitcoin zijn ondertussen 80% van al deze blocks al ‘gemined’. En, hoe meer of minder processorkracht, hoe moeilijker of makkelijker de moeilijkheidsgraad van het minen. De miner wordt zo beloond voor zijn werk, ‘proof of work‘. Dit is een sterke motivatie om een munt haar initiële waarde te geven.

Aangezien de meeste munten een maximaal aantal te minen munten heeft, blijft op den duur enkel het minen voor de te verwerken transacties over die betaald worden uit de transactiekosten bij het overmaken van geld. Nu ontvangt een miner geld voor beide.

Echter, je kan gerust de wereld van crypto betreden zonder zelf te minen of precies te begrijpen hoe het werkt. Net als andere valuta’s kan je je cryptomunten kopen en stijgen of dalen ze met vraag en aanbod. Velen munten zijn niet eens te minen.

Het minen van nieuwe munten vraagt veel processorkracht en daarmee electriciteit. Bovendien zorgt het verifiëren van de transacties via proof of work voor hogere transactiekosten en een langere tijd voordat genoeg mensen/blokken je transactie bevestigd hebben, een half uur bij Bitcoin. Deze drie argumenten worden vaak opgeworpen tegen cryptomunten in zijn geheel, maar slaan vooral terug op Bitcoin. Bitcoin lijkt zodoende meer een opslag voor waarde -als goud bijvoorbeeld- te worden in plaats van een valuta voor dagelijks gebruik. Want wie gaat er €1,00 transactiekosten betalen voor een frietje van €1,50?

Ethereum, de tweede grootste cryptomunt, stapt over van proof of work naar proof of stake. Je kans op op het winnen van de beloning voor het blok of de transactieverwerking hangt niet meer af van je geleverde processorkracht, maar van het geld dat je (als pool) apart zet voor het meedingen aan het blok: je percentuele inleg ten opzichte van al het geld dat meedingt is je slagingskans. Door het geld voor een tijd apart te zetten om mee te dingen, zou je met deze kans op de beloning dit kunnen zien als een rente op je apart gezette geld. De transactiekosten voor gebruikers van de cryptomunt kunnen zo velen malen lager zijn omdat er geen moeilijkheidsgraad meer nodig is voor de processorkracht die de bieders voor dit blok nu leveren.

De veiligheid die het minen biedt door het niet in bezit zijn van 51% van alle processorkracht om valse transacties toe te voegen aan het blok, wordt nu vervangen door het risico (een deel van) je inzet te verliezen. Het idee is dat dit risico goed rentmeesterschap bevordert en een 51%-kaping een te groot risico wordt, gezien het immense bedrag dat je dan zou riskeren -als dat al mogelijk is. (Bovendien zou dit de waarde van de munt schaden en je doel ondermijnen.)

Bitcoin, Bitcoin Cash & Bitcoin Gold
De miners kunnen met hun processorkracht ook veranderingen toebrengen. (Bij proof of stake is het niet enkel deze miners, maar aan eenieder die de munt bezit om zeggenschap te kunnen hebben over de ontwikkeling van de blokchain en wordt eerlijker geacht.) Door gezamelijk af te spreken vanaf blok nummer x de nieuwe regels toe te passen ontstaat een wijziging. Het kan zijn dat 10% van de miners het niet eens is met de nieuwe regels en op de oude regels verder gaat. Er ontstaat zo een tweesplitsing, of fork in het Engels. Beide valuta zijn gebaseerd op dezelfde geschiedenis aan blokchains, maar kiezen ervoor om anders verder te gaan. Wie op dat moment Bitcoin bezit krijgt van beide evenveel Bitcoin. Wie voor de splitsing bijvoorbeeld 0,4 Bitcoin had heeft na de splitsing 0,4 Bitcoin en 0,4 Bitcoin Cash. De waarde in euro’s van beide wordt vervolgens door vraag en aanbod bepaald. Zo ontstaan er afsplitsingen, net als een boom met zijtakken. (Al kan de zijtak van een zijtak uiteindelijk groter worden als de voorgaande afsplitsing. Jaja… hehe)

Altcoins
Altcoins, oftewel alternative coins, is een term die gebruikt wordt voor iedere cryptomunt welke geen Bitcoin is. In het vergelijken en waarderen kan je kijken naar o.a. de functionaliteit van de munt, de schaalbaarheid, haar ideologie, de technologie, transactiesnelheid, toekomstplannen en marktkapitalisatie. Qua schaalbaarheid kan Bitcoin bijvoorbeeld slechts 4 transacties per seconde verwerken, Ethereum zo’n 20 per seconde en Bitcoin cash 50/s. In vergelijking, Paypal zo’n 200 en visa 4000. Echter, wat common sense doet mogelijk meer: (1) Zou ik het gebruiken, is het nuttig? (2) Is het team kundig en betrouwbaar? (3) Is het een product van passie en uit overtuiging?

Ethereum
Ethereum, de organisatie achter ether, gebruikt de blokchain om smart contracts uit te kunnen voeren op haar netwerk en wordt daarmee vaak de ‘tweede generatie’ crypto genoemd. Door niet enkel de waarde van een munt zoals bij Bitcoin, maar ook andere informatie via smart contracts uit te wisselen geeft dit de mogelijkheid applicaties te maken op een gedecentraliseerde manier of zelfs weer munten met nieuwe regels: tokens die draaien op ether. Je hebt geen imperium aan geld en faciliteiten meer nodig zoals Google, Facebook of Microsoft: de gebruiker betaald de belasting van het netwerk in ether/token. Met tien transacties per seconde kan je echter nog geen facebook draaien en zodoende is Ethereum ook nog niet klaar voor zulke grootse toepassingen. Met de aankondiging van Ethereum 2.0 in dec 2017 verschuift Ethereum van proof of work naar proof of stake en komt er de mogelijkheid van subnetwerken in ether, sharding, die o.a. de transactiesnelheid en schaalbaarheid immens zou vergroten en zo weer nieuwe mogelijkheden biedt. Ethereum is te zien als een platform voor gedecentraliseerde applicaties of een peer-to-peer supercomputer.

Litecoin
Litecoin lijkt veel op Bitcoin, maar met haar veel snellere transactietijd en lage transactiekosten veel beter geschikt voor betalingen, waar Bitcoin monetair gezien op het moment vooral een opslag in waarde vertegenwoordigt.

Monero
Monero kenmerkt zich door complete anonimiteit in transacties. Voor privacy is monero de munt! Er zijn echter vele andere privacy coins die er op wachten ontdekt te worden door je!

IOTA
IOTA is een redelijk nieuwe munt met veel potentieel. IOTA kenmerkt zich o.a. door het niet gebruiken van een blokchain! Dat betekent geen blocks, geen miners en ook geen transactiekosten. Alle blocks zijn nu meteen al beschikbaar. Ze gebruikt i.p.v. blockchain een eigen verificatiesysteem, de tangle. Niet de community, maar eenieder die een transactie uitvoert bevestigd tegelijkertijd twee eerdere transacties van een ander. Door deze op een willekeurige manier te verspreiden creëert IOTA een wirwar (tangle) aan verbindingen. Het apparaat dat de vorige twee transacties via proof of work verifieerd heeft weinig processorkracht nodig. Iedere telefoon, tablet of andere simpel apparaat kan deze uitvoeren. IOTA maakt het zo mogelijk om voor apparaten onderling te communiceren en diensten te kunnen verlenen. Het is op het moment een van de munten met het hoogste aantal mogelijke transacties per seconde. En, hoe meer gebruikers, hoe sneller dat zal worden. IOTA beoogt de derde industriële revolutie te ondersteunen, met haar Internet Of Things Architecture.

Cardano
Cardano wordt, net als IOTA, ook wel de ‘derde generatie’ cryptomunten genoemd. Of zelfs ‘Ethereum-killer’. Cardano is dan ook vergelijkbaar aan Ethereum en biedt een platform om via smart contracts tokens te creëren. Cardano werkt echter al met proof of stake en is zodoende al veel meer schaalbaar. Cardano is nog in ontwikkeling.

En zo zijn er nog vele, vele andere munten om te ontdekken met allen haar eigen kenmerken. Voor een lijst zie CoinMarketCap of OnChainFX.

Voor een verdere duik in bitcoin en crypto raadt ik de volgende twee playlists aan op youtube:
The Internet of Money, Volume 1
The Internet of Money, Volume 2

Deel II: Het veilig en makkelijk aanschaffen, betalen en handelen in crypto.

Toevoegingen, suggesties, tips, kritiek, fouten? Ik hoor het graag!
Het mooie van internet is dat alles te updaten is 🙂

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*