It’s the monetary system, stupid!

Brave Browser / Ad-free and secure surfing

Ad-free and secure browsing with Brave

 

‘We zijn gered! Het akkoord is misschien niet optimaal, de weg voor de Grieken is lang en Noord-Europa moet flink in de buidel tasten, maar veel keuze hadden we niet. De druk is van de ketel en we kunnen er weer even tegenaan.’ Het algemene debat wijkt aldoor niet ver af van deze gedachtegang. Toch weten we dat we enkel tijd hebben gekocht. Sinds 2008 is er eigenlijk weinig veranderd en zijn problemen enkel geëscaleerd. Alhoewel, één constante lijken we van uit te kunnen gaan: de bank als winnaar. Keer op keer.

Hoe zijn we hier eigenlijk gekomen? Het begon al lange tijd geleden in de Verenigde Staten met het verstrekken van makkelijk toegankelijk krediet via de creditcards/leningen en gaf de economie daarmee een grote voorsprong ten opzichte van andere economieën. De rekening werd vervolgens niet betaald, maar opgevangen met nieuw makkelijk toegankelijk krediet in de vorm van hypotheken. De rotte appels werden gebundeld in pakketjes met andere schulden en kregen een triple-a kredietwaardigheid van de kredietbeoordelaars -de welbekende Collateral Debt Obligations (CDOs), verzekerd als Credit Default Swaps (CDS). De schulden konden met deze CDOs/CDSs worden geëxporteerd en de risico’s werden de problemen van internationale banken, (lokale) overheden en pensioenfondsen. De aflossingsproblemen in de VS werden zo ieders probleem, de waarde van dit triple-a bezit verdampte deels en de banken, lokale overheden en pensioenfondsen zaten in grootse schulden. Wederom werd nieuw krediet verleend, nu door de Centrale Banken of de overheid -welke vervolgens bij de Centrale Bank aankloppen. En zo zitten we nu bij -het door Goldman Sachs uitverkochte- Griekenland dat gisteren weer voor €130 miljard aan krediet werd voorzien van de Centrale Bank, het IMF en instituut Europa: ‘de trojka’. Ze hebben zich ondertussen gevormd tot de dominante spelers met Europa als speelveld.

Niets nieuws. Het verhaal kenmerkt zich echter in kredietverstrekking en de steeds dominantere rol die ze inneemt in de politiek. En hier wordt het interessant. Waar komen die astronomische bedragen eigenlijk vandaan? De BRIC-landen houden wijs gepaste afstand. De banken en vervolgens Centrale Banken -zei het via het IMF- hebben de rekening voor ons betaald. Maar waarmee?

Het geld voor de kredieten komt via Fractional Reserve Banking tot stand. Een begrip dat interessant eenvoudig uit te leggen is. Bij het storten van €10.000 op je rekening hoeft de bank voor slechts 3% garant te staan (solvabiliteitsratio) waarmee ze €9.700 vervolgens uit kan lenen. De lening van €9.700 van persoon B wordt bijv. gebruikt om een auto te kopen, waarna de autoverkoper de €9.700 als spaargeld stort. Wederom hoeft de bank voor slechts 3% van deze €9.700 garant te staan. Herhaal dit proces honderd maal en er is €317.958 in omloop. Minus de €10.000 is er €307.958 uit lucht gecreëerd. De bankt verkoopt de rotte appels vervolgens door, vangt rente over lucht en eigent toe bij faillissement. Mocht het echt fout gaan is de overheid of Centrale Bank er nog. En u raadt het misschien al, maar de Centrale Bank mag ongeveer hetzelfde trucje uitvoeren met de overheid als klant.

Wanneer je dit echter even laat bezinken blijkt waarom het vertrouwen in het monetaire spel van essentieel belang is. Het solvabiliteitsratio van de banken ligt ongeveer rond de tien procent. En zodra deze onder de drie procent komt, houdt het op. De euro als aanmaakpapier voor je open haard. En dat kan snel gaan.

Velen beschikken over net genoeg geld om hun rentes te betalen over dit fictieve geld. Aangezien het geen optie is om bezittingen af te schrijven vanwege het solvabiliteitsratio, wordt er meer krediet in het systeem gepompt om deze rentes te kunnen blijven betalen. De bedragen die middels krediet in het leven worden geroepen, zijn zo steeds groter en daarmee ook steeds prominenter zichtbaar. Welkom in de wereld van ons monetaire systeem: ons piramidespel.

Hoe interessant dit proces en haar economische implicaties ook zijn, terug naar de politiek waar het verregaande gevolgen heeft op de hedendaagse besluitvormingsprocessen.

De fictieve schulden worden hier namelijk reële bezuinigen. De maatschappij betaald de rekening van het piramidespel van de trojka. Het nieuwe geld geeft ons inflatie en maakt de prijzen duurder. Het maakt de rat race naar geld prominenter. Anderzijds bezuinigd de overheid. Uitkeringen verdwijnen, zorg en openbaar vervoer worden ingekort of duurder; stress, sociale onrust en overlevingsreflexen worden dominanter. Dit beperkt zich zeker niet tot Griekenland. Vergeet de ‘luie Grieken’ en de ‘arrogante Duitsers’: we’re all in this together. Wellicht was occupy nog niet eens zo’n gek idee.

De ‘redding van Griekenland’ door Europa stond centraal bij het steunplan afgelopen oktober. Vandaag tonen we met ‘Grieken gered, voor een tijdje’ -de voorpagina van het fd- al iets meer nuchterheid. Ik stel een andere kop voor. Ze reflecteert misschien beter het steunplan zelf en haar totstandkoming.

De voorbereiding van de wetgeving van de Europese Commissie gebeurt vaak door ‘expertgroepen’. Tweehonderd van de tweehonderdvijftig (76%) ‘experts’ komen direct uit de lobby van de financiële wereld: Deutsche Bank, Ernst & Young, Bank of America, Goldman Sachs, BNP Paribas, Dexia, etc. De wet gaat vervolgens naar de Europese Commissie. Bij topoverleg, zoals het steunplan in oktober, schuift de voorzitter van het International Institute of Finance (IIF), dhr. Ackermann, zelf aan bij de regeringsleiders. Het IIF is de enige wereldwijde organisatie voor financiële instellingen. Niet geheel zonder verbazing is dan ook tachtig procent van het geld in het steunplan naar financiële instellingen gegaan. Ook nu gaat het gros van het geld naar schuldenaflossing aan de financiële sector. Wellicht dat de volgende keer niet “Europa redt Griekenland” geldt als richtlijn voor de discours, maar we toekunnen naar “bank redt bank” -wat het eigenlijk al in 2008 had moeten zijn toen onze staat de banken overnam. Het zou een mooie kop zijn voor het FD bij een volgend steunplan.

“Landen zijn de gijzelaar geworden van hun banken” zoals Joris Luyendijk in de NRC•Next van negentien januari al opmerkte, “nog even en het westen kent geen land meer met een paar banken, maar een paar banken met een land.” Het monetaire systeem en zo ons geld lijken wel het geloof van onze tijdsgeest. We zullen af moeten van het idee van geld als ruilmiddel naar geld als veroorzaker van ongelijkheid en sterk gecentraliseerde macht.

Het kan anders. De bezuinigingen op fictieve schulden weerhouden ons van het bouwen van een stabiele economie. Investeringen in duurzame technologie geven ons zelfredzaamheid en economische democratie. De energiemarkt is daar een goed voorbeeld van. Waar Griekenland afhankelijk is van dure leningen voor olie, kan IJsland het IMF de deur wijzen met volledig duurzame energie en zo haar democratie waarborgen. In Duitsland is duurzame energie een van de grootste industriële sectoren van het land. Meer dan 20% van de energie is duurzaam. Meer dan de helft van de zonne-energie opgewekt is niet in het bezit van bedrijven, maar van individuen. In Engeland is zojuist ‘swerelds grootste windmolenpark op zee gebouwd. En in Nederland? In Nederland bouwen we kolen- en gascentrales: eens een gidsland, stappen we nu terug in de tijd. Het wordt tijd om voor de toekomst te kiezen en voorbij de monetaire gijzeling van onze economie en democratie.

Seth Lievense

//Zoals verschenen op sargasso.nl//

UPDATE Vrijdag 9 maart 2012: Voorpagina Financieel Dagblad, ‘Banken redden Griekenland’

9 Comments

 1. Wat als…
  Wat áls ‘Europa redt Griekenland’ eigenlijk ‘Bank redt bank’ zou zijn? Wat als het de Griekse bevolking niet helpt? Wat als het Griekenland -en zo Europa- steeds afhankelijker maakt van banken? Wat als Griekenland het voorbeeld van IJsland volgde? Wat als een faillissement de weg vrij zou maken voor investeringen in technologische duurzaamheid? Wat als dat werkelijke individuele vrijheid en een solide economie zou brengen? Wat als het vraagstuk niet links of rechts is, maar centralisatie-decentralisatie?

  • Het blijkt te kloppen; hoe groter het verschil tussen arm en rijk binnen een bepaald gebied of samenleving, des te groter en veelzijdiger de problemen.

   Zowel de rijken als de armen lijden er onder; meer criminaliteit, meer welvaartsziekten, meer stressgerelateerde ziekten, meer tienerzwangerschappen, meer obesitas, meer gezinsproblemen, minder innovatie, etc.. The Equality Trust is een onderzoeksprogramma wat een overzichtelijk beeld geeft van de directe en indirecte gevolgen van (inkomens)ongelijkheid.

   Dit zijn zorgvuldige rapporten die duidelijk een trend laten zien. Landen in Scandinavië en Japan hebben statistisch gezien de minste ongelijkheid en daarmee ook aanzienlijk minder sociaalmaatschappelijke problemen.

   Los de ongelijkheid op, en de meeste problemen gaan weg, en blijven weg.

 2. of: het is onze schijndemocratie, oen!
  of: het is het einde van de natie-staat, oen!
  onze natuurlijke rijkdommen, etc..
  Alles duidt er op dat onze beschaving aan alle kanten kraakt. Alles heeft met elkaar te maken. 100 jaar na de industriele revolutie, 100 jaar van oorlogvoeren, grondstoffen die in miljoenen jaren zijn gevormd voor een groot deel verspild. Het communistische experiment heeft het 50 jaar volgehouden – door het kapitalisme doeltreffend de genadeklap toegebracht. Nu staat dat kapitalisme op instorten. Het begrip economische groei volstaat niet meer – in de gangbare definitie – om in de globale wereldhandel de belangen van de kiezers te dienen. Los van de ideologische staatsmodellen; eigenlijk gaat het steeds om hetzelfde: macht over de natuurlijke rijkdommen. Hoe sneller die worden verspild, hoe groter de waarde cq. macht. Alle instituties versterken juist dát. De VN, WTO, IMF, etc. storten zich vooral op naties die in problemen komen of worden gebracht. Niet om de problemen op te lossen, maar om misbruik te maken van de kansen die dat biedt.
  Het ontgaat mij niet dat speculanten als Goldman Sachs; Soros, Gates, en andere ‘weldoeners’ opvallende posities opbouwen – en pyramidespelen creeren – in mijnbouw, energie, voedselgewassen e.d. ‘commodities’, niet alleen in de commodities, maar ook in de industieen zelf, en landbouwareaal; bekende trucs in het voeren van (handels-)oorlogen. Meer over G.S.:
  http://www.niburu.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=1600:france-24-goldman-sachs-en-de-inside-job-in-europa-video&catid=20:het-complot&Itemid=33
  Nu wij onszelf (onze banen, fabrieken/kantoren, belastingopbrengsten!, ec.groei, reserves pensioenfondsen, e.d.) hebben geexporteerd en de macht in de wereld die kant op is verschoven is verdamping van kapitaal ‘een paard van Troje’ om de opgekomen wereldmachten in de tang te nemen. Dat de eigen bevolking daar ‘en passant’ ook slachtoffer van wordt – dat is voor de elite die de democratie naar believen manipuleert ‘business as usual’, niet anders dan met alle oorlogen waarin ze ons de vorige eeuw hebben meegesleurd. WOI, WOII, Vietnam, etc..
  Het wegschoppen van de financiele basis onder de publieke omroepen is ook al een truc die met succes eerder in de geschiedenis is uitgehaald. Democratie is makkelijker met domme mensen; schijndemocratie. Oftewel, niets is meer wat het lijkt. De Koningin zei het 30 jaar geleden zelf al: ‘de leugen regeert’.

 3. Het is ongelooflijk dat de grote US banken nog steeds de touwtjes in handen hebben nadat zij de wereld op de rand van failiessement hebben gebracht door niet alleen ongelimiteerde hoeveelheid ongedekt geld op de markt te brengen maar zelfs daarmee op ongehoorde wijze te speculeren.
  Wie verwacht dat bankiers in de gevangenis worden gezet komt bedrogen uit. Zelfs na de failiessementen van hun banken strijken de bankiers ongerijmde salarissen op in plaats dat zij in een gevangenis hun zonden mogen onverdenken. Sterker: veel van de bankiers zitten in de regering of hebben een riante positie bij de US overheid. Van maatregelen is ook onder de regering Obama niets te zien. De FED stevent onstopbaar op naar een ineenstorting van het financiele systeem.
  De schade hiervan wordt betaald door de burger die al jarenlang achteruit gaat in welvaart. Een andere beschrijving dan giga fraude op de bevolking is voor dit handelen niet te geven.
  Het bedrijf bank is op zich al een een zeer lucratief bestaan, maar was voor deze geldwolven niet genoeg.
  Zij hebben met hun gedrag de wereld zeer ernstig geschaad en voor een reeks van jaren.

  Nu zelfs de regering niet in staat blijkt deze zaak aan te pakken is blijkbaar een revolutie nodig om de macht van de financiele banken te breken en ze volledig onder curatele te stellen van een nieuw bevoegd gezag.

 4. Mogelijke maatregelen:
  1.Banken voortaan failliet laten gaan.
  2. Zorgen dat banken voortaan niet meer ‘to big to fail zijn.’
  3. Geld creatie in handen van de overheid.
  4. Geen geld meer naar EU (totdat problemen met belangenverstrengeling en democratie zijn opgelost)
  5. Meer openheid over de werking van ons geldsysteem (publiek moet op een inzichtelijke manier via staatstelevisie op de hoogte worden gebracht, doel moet zijn dat de gehele volwassen bevolking het geldsysteem begrijpt, dit kan gepeild worden met verplichte enquêtes).

  Ik zou iedereen willen aanraden te stoppen met ‘de politiek zus en zo…’, en gewoon het heft in eigen hand te nemen en zelf (part-time) politiek actief te worden. Vooral de nieuwe partijen bieden hier de mogelijkheid toe door middel van internet.

 5. Omdat de echte partij die het risico neemt de maatschappij is, is het niet meer dan logisch dat de baten ook ten goede komen aan de maatschappij (en dus aan de burgers). Nu zijn de winsten voor de banken en mogen de burgers het risico dragen als het fout gaat. En dat het fout is gegaan is duidelijk het gevolg van volstrekt onverantwoord handelen. Dat kan een kind zien. Bij het overgaan naar staatsbanken zijn er uiteraard ook bezwaren, maar daar zijn winsten en verlies voor een en dezelfde partij. Namelijk de burger.

7 Trackbacks / Pingbacks

 1. Welkom in de wereld van ons monetaire systeem: ons piramidespel «
 2. The times they are a-changing « limpidusdotorg
 3. The times they are a-changing » Occupy Amsterdam
 4. The Quote Story - BLOGtens.nl
 5. It’s the monetary system, stupid! - BLOGtens.nl
 6. Het Europa van de Banken « limpidusdotorg
 7. Eindelijk, we zijn failliet! | MeesterJos

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*