Aquaponics: vissen kweken en groenten verbouwen tegelijk

Brave Browser / Ad-free and secure surfing

Ad-free and secure browsing with Brave

aquaponic-system-drawing-905x581

Bij aquaponics combineer je een viskwekerij met een moestuin”, legt Willem Velthoven uit, directeur van culturele instelling Mediamatic, waar de boerderij staat. Hij legt uit hoe het systeem werkt. In het midden van de kas staan bakken water met vissen, 300 in totaal. Het water – met poep – wordt als voeding naar de planten gepompt. De planten staan in kleinkiezels, die het water zuiveren. Het gezuiverde water gaat terug naar de vissen, en een zelfvoorzienende cyclus is geboren.

Hoe je zo’n installatie bouwt? „Ik adviseer om het zelf te maken”, zegt Lievense. “Bij de Praxis kun je de slangen en plastic bakken kopen. Met uitleg in YouTube-filmpjes kom je al een heel eind.” Het voordeel van aquaponics, zegt Lievense, is dat je op een kleinschalige manier zelfvoorzienend kunt zijn. „Ook biedt het mogelijkheden voor drogere gebieden in de wereld, omdat je minder water gebruikt.

Lees het gehele artikel op NRC.nl, ‘Van vissenpoep naar plant

 

diy-aquaponics-fish-tank-5

 

 

tilapia-aquaponics-5

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*